Passar både som efterrätt och som tårta till kaffet.
Ingredienser
100 g mandel
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 liter hallon eller 2 paket, à 250 gram frysta
Gelé
4 gelatinblad
1 msk socker
1 dl vatten
2 dl vitt vin
Instruktioner
Skålla och mal mandeln.Blanda den med florsocker.Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner mandelblandningen.
Häll smeten i en välsmord och mjölad rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Låt kallna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Blanda socker, vatten och vitt vin och rör tills sockret har löst sig.
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme eller i mikron ca 30 sekunder på full effekt.
Häll det smälta gelatinet i en tunn stråle ner i vinet. Låt det halvstelna. Beströ hela kakan med hallon och skeda geléet över.
Ställ kallt att stelna.
Servera med en klick creme fraiche eller vispad grädde eventuellt smaksatt med grand marnier eller riven mandelmassa.