Hallontårta med marängtoppar

Serverar: 12 portioner

En riktigt praktfull tårta som inte alls är komplicerad att baka. Inte heller behöver någon vara rädd för kalorierna i tårtan. De dekorativa vita topparna på den fräscha hallonmoussen är bakade av luftig maräng.

Ingredienser

  • 600 g frysta hallon
  • 8 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 tårtbotten
  • 3 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • Instruktioner

    1. Tina hallonen och mixa hälften i en matberedare. Passera de mixade hallonen genom en sil. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt det mjukna 10 min. Vispa äggulorna med 1 dl strösocker och vaniljsocker i en metallskål över ett vattenbad tills det blir en tjock och luftig kräm.
    2. Krama ur gelatinet lätt. Lägg det i en kastrull och låt gelatinet smälta på svag värme. Rör ner det smälta gelatinet och de mixade hallonen i äggsmeten.
    3. Vispa grädden hårt. Vänd ner grädden och de hela hallonen i äggkrämen. Klä en rund skål, ca 24 cm i diameter, med plastfolie och häll i krämen. Lägg på plastfolie och ställ in i kylen tills krämen är fast, 2–3 tim.
    4. Sätt ugnen på 250°C. Lägg en tårtbotten på ett ugnsfast fat och vänd upp hallonmoussen på tårtbotten. Ta av plastfoliet. Vispa äggvitorna tillsammans med lite salt till ett hårt skum. Vispa ner resten av sockret, 1 dl, lite i taget tills marängen får glänsande toppar.
    5. Spritsa ut marängen i dekorativa toppar på hallonmoussen. Börja nerifrån och bygg på uppåt. Sätt in tårtan i ugnen och baka 2–3 min tills topparna blir bruna. Ta ut tårtan och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben