Hasselnötssockerkakor med karamellsås och vaniljglass

Serverar: 12 portioner

Nötig och smakrik sockerkaka som serveras med ljuvlig karamellsås och glass.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3/4 dl mjölk
  • 1½ ägg
  • 1½ dl socker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl hasselnötsmjöl, tex Risenta eller rostade, skalade och finmixade hasselnötter
  • Karamellsås
  • Knappt 1 dl socker
  • 20 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • ½ dl mjölk
  • Servering
  • Hasselnötter
  • Ca 1 liter vaniljglass
  • Färska bär tex körsbär eller hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ca 12 portionsformar, som rymmer ca 1 dl eller en muffinsplåt.
    2. Kakor: Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en separat bunke. Häll i smörblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och häll upp den i formarna.
    3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 20-25 minuter. Vänd upp kakorna på en plåt och låt dem kallna under formen.
    4. Karamellsås: Lägg socker och smör i en kastrull och låt det smälta ihop till en karamell. Rör om försiktigt. Tillsätt grädden och låt det koka ihop i ett par minuter.
    5. Ta sedan bort kastrullen från värmen. Vispa hastigt ihop äggulan och mjölken i en bunke och rör ner i den heta karamellen.
    6. Lägg varje hasselnötskaka på en assiett och ringla över kolasåsen. Servera kakorna med hasselnötter, vaniljglass och färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben