Ett lättbakat och saftigt bröd med havregryn och rågsikt. Brödet kräver ingen avancerad utbakning utan trycks bara ut direkt i långpannan.
Ingredienser
1 paket jäst (50 g)
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl havregryn
1 liter rågsikt (550 g)
3 – 4 dl vetemjöl (180–240 g)
Pensling
Vatten
Garnering
1/2 dl havregryn
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°.
Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.
Liknande recept
Kommentarer (1)
jättegott och enkelt att baka