Havtornsmarängpaj med chokladbotten
Har ni testat havtorn? Jag har inte gjort det än, men har sett dem i frysdisken på ICA. Här är en paj som både ser god ut och låter god, hämtad ur ICA-Kuriren nr 44/10.
Ingredienser
Pajskal
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl florsocker
3/4 dl mörk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
Havtornscurd
1 burk lemon curd, 320 g
Rivet skal av 1 apelsin
225 g nytinade havtorn
Maräng
4 äggvitor
200 g socker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Kläm fast bakplåtspapper i bottnen på en stor springform/pajform och klipp bort överflödigt papper. Smörj dessutom botten och kanter med 10 g av smöret.
- Mixa smör, socker, kakao och salt väl blandat i matberedare med plastkniven i, ca 1 minut. Mixa i mjölet litet i taget till en smulig deg. Tryck ut degen i pajformens botten med knuten hand, stötta kanterna med aluminiumfolie, pricka botten med en gaffel och grädda 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Ta bort folien. (Pajskalet kan gräddas ett par dagar i förväg, täck och ställ i rumsvärme.)
- Någon timme före servering, värm ugnen till 200°. Blanda citronkrämen med apelsinriv och vänd försiktigt i bären. Bred ut jämnt över pajbotten. Vispa äggvitorna till hårt skum med helt fettfria redskap och bunke (annars höjer sig inte äggpöset). Vispa i sockret litet i sänder. Klicka och jämna smeten över havtornskrämen. Grädda ca 8 minuter mitt i ugnen. Ta ut pajen och låt svalna.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Åh har letat efter det här receptet i ett år sen jag såg det i ICA-kuriren! Helt underbar paj som man kan äta jämt! Tack!