Helstekt fläskfilé med bacondoftande ris och örtsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

En riktig festmåltid som får det att vattnas i munnen

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • Örtsås
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 dl lätt creme fraiche
  • 1 1½ msk dijonsenap
  • 1 msk konjak
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl hackad gräslök
  • ½ dl hackad persilja
  • 50-60 g kryddkrasse
  • Ris
  • 1 pkt bacon 140 g
  • 3 dl ris
  • ½ tsk salt
  • 1 dl grillad paprika på burk
  • 2 tomater
  • 1 dl rostad lök
  • ½ dl hackad persilja
  • Ev salt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Örtsås: Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt creme fraiche, senap,konjak och vitlök. Låt såsen sjuda på svag värme i 1 minut. Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse och ställ åt sidan och värm såsen före servering.
    2. Fläskfilé: Putsa köttet och dela ev i 2 bitar.Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67 grader innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10 minuter innan det skärs upp.
    3. Ris: Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspappeer. Fräs riset i baconfettet 3-4 minuter under omrörning. Häll över vatten och tillsätt saltet. Koka upp riset och låt det sedan sjuda under lock på svag värme i ca 20 minuter. Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop ris, bacon, paprika, tomater, rostad lök, och persilja före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben