Helstekt fläskfilé med massor av schalottenlökar

Serverar: 4 portioner

Skiva den helstekta fläskfilén och skeda över filén schalottenlökarna och russinen som puttrat i vinet och servera gärna med gratinerad potatis.

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 8 schalottenlökar
  • 1 msk socker
  • ½ dl vitt matlagningsvin
  • ½ dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • ½ dl russin
  • 3 timjankvistar
  • 1 krm muskot (helst nyriven)
  • 1 msk finhackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilen fri från senor och hinnor. Salta och peppra generöst. Bryn runt om i en het stekpanna med 1 msk smör. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 30 minuter.
    2. Skala och bryn schalottenlökarna i 1 msk smör. Strö över socker och låt smälta med löken.
    3. Häll på vin, vatten, fond, russin, timjankvistar och muskot. Krydda med salt och peppar.
    4. Låt puttra på låg värme under lock i 10 minuter. Ta av locket och småkoka i ytterligare 5 minuter. Vänd ner persiljan precis före servering.
    5. Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor och lägg upp på tallrikar. Skeda över lök och russin. Garnera gärna med vackra timjankvistar. Gott till är gratinerad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben