Helstekt fläskfilé med örtsmör

Serverar: 6 portioner

Tid: 25 minuter

Laxstrutar. Helstekt fläskfilé med örtsmör, potatis- och squashgratäng och röd sås blir en läcker meny. Laxstrutar och potatisgratäng - se recept i min kokbok.

Ingredienser

  • Drygt 1 kg fläskfilé, ca 2 stora fina filéer
  • Smör till stekning
  • ½ tsk grovmaen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk allroundkrydda
  • Örtsmör
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ev 1 krossad vitlöksklyfta
  • 1 dl finklippt blandat kryddgrönt, persilja, basilika, oregano eller ca ½ dl frysta provensalska örtkryddor
  • Instruktioner

    1. Putsa filéerna och stek dem väl runtom i smöret i en rymlig gryta. Krydda med peppar, salt och allroundkrydda. Ställ sedan in köttet i 225 grader varm ugn 25-30 minjter tills det är precis genomstekt men inte mer. Skär ett försiktigt snitt på tjockaste stället och kontrollera färgen - den ska vara mycket ljus, bekt rosavit. Svep in filéerna i aluminiumfolie i väntan på att potatisgratängen ska bli klar.
    2. Blanda smör, kryddor, vitlök och kippt örtgrönt till örtsmöret. Forma en rulle, svep in i plast och lägg den i kylen. Skär upp köttet i knappt cm-tjocka skivor och lägg dem på potatis-squashbädden (se separat recept). Skiva örtsmöret och lägg ca hälften av det på köttet, servera resten separat. Sätt in ett par minuter i ugn, bara så att smöret smälter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben