Festlig fläskfilé med en härligt god och gräddig sås.
Som serveras med klyftpotatis.
Ingredienser
1 Fläskfilé
12 medelstora potatisar
2 st schalottenlök
smör
4 msk whisky
2 msk kalvfond, Koncentrerad
2 dl vatten
2 dl grädde
Olivolja
Salt
Peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 100 grader.
Skala potatisen och skär klyftor.
Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över oljan och salta.
Putsa fläskfilén fri från senor.
Bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra rejält.
Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en termometer mitt i fläskfilén.
Placera både potatis och fläskfilén i ugnen.(potatisen överst) Låt steka tills fläskfilé har fått en innertemperatur på 70 grader ca 25-30 min.
Undertiden kött och potatis är i ugnen så skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädden. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Vid servering häll i resten av whiskyn.
Fläskfilén är färdig vid 70 grader. Tag ut och placera den i folie och öka på ugnen til 220 grader och stek färdigt klyftpotatisen.
Skär fläskfilén i centimetrstora bitar och severa med potatis whiskysås samt en sallad.
Whisky såsen gör denna rätten mycket god. Enkel att göra barnen tyckte mycket om det smaskigt, använde lite mindre whisky än vad det stod i receptet men nästa gång tas nog hela mängden
carina-5024 januari 2009
hej väntar gäster från Skåne letade efter ett spännande recept på fläskfile fann ditt och tycker det ser spännande ut kommer att testa det i morgon tack på förhand
Carina-57
jorlandlisa31 januari 2009
Såsen blev kanon, bland det godaste vi ätit. Fläskfilen likaså.
berggrenskan1 februari 2009
Grymt god sås. Gjorde potatisen i micron på crispplattan som jag brukar och med en stor grönsallad. Köttet tog längre tid än jag trodde då jag gjorde en halv sats, men det blev saftigt och jättegott.
pia6115 februari 2009
Högsta betyg!!! Fantastiskt gott! serverade det till "Potatis på annat vis" av jessicaalm här på matklubben.
dalatjej3528 februari 2009
Så underbart gott, vi smaska i oss det igår kväll.
gladasemma28 mars 2009
Mycket gott!
Bjöd min bror och hans familj på detta. Bara superlativer. Av 3 fläskfileér blev inte mycket kvar. Gjorde rotfrukter i ugnen som tillbehör och det var också gott till.
Potais/rotfrukterna tar betydligt längre tid än 30-40 min i ugnen.
Egentligen en enkel maträtt att laga men otroligt gott. Jag gillar proffsiga maträtter som tar liten tid i köket att göra.
En favorit som vi kommer att laga fler gånger!
sabr02014 april 2009
Åh vad gott, såsen var helt underbar!
tottemaja8 juli 2009
Oj så gott. Kände nästan lyxigt med whiskysås! Den var jättegod, pricken över i:et:)
lyckestigen611 augusti 2009
Underbar gott, fläskfilén blev väldigt saftig och whiskeysåsen var som grädden på moset!
member197623 augusti 2009
Väldigt god rätt! Jag är en såsälskare och den här såsen var underbar, sambon tyckte det var fantastiskt gott också! Dock tar det en dryg timme att få potatisen klar, kan bero på att jag har gasugn iof...men en klar 5 poängare det här!
jesman1 januari 2010
Såsen är en ny favorit som spridit sig bland vänner och släktingar! Vet flera som skulle använda den i nyårs-menyn. Kan kombineras med fler kötträtter, tycker vi. Tack!
Mistys5 februari 2010
Det var gott men inget jag ska göra igen. Har fler andra recept som är betydligt mycket godare, Såsen med wiskeysmak har en besk eftersmak som inte är trevlig Trots att wiskey av hög kvalitet användes. Så , nä tyvärr......inga fem stjärnor från mig
------Malin12 februari 2010
Mmm jättegott! Framförallt såsen som blivit en sensation bland släkt och vänner serverade med färdigköpta kryddade potatisklyftor
hajagussakopp20 februari 2010
Supergott! Såsen inte minst. Verkligen ingen besk eftersmak som någon skrev i sin kommentar. Undrar om den personen tog fel på måttet grädde och måttet whisky. Av mig får den 5 stjärnor.
bettan126225 februari 2010
Fantastisk god.Såsen är bara m....ums.Gick verkligen hem på min middagsbjudning
där en av gästerna är väldigt kräsen.Ska göra denna rätt många gånger till.
fanny0110 april 2010
Jättegott och lättlagat, Bjöd släkten på detta på långfredan
lareno30 april 2010
Den där såsen var något alldeles himmelskt! Tips, använd gärna Strathisla 12årig (nr 10444) i såsen. Underbara toner av aprikos och hasselnöt. MUMS! :D
farmoringer14 maj 2010
Det här var gott. Vågade inte ta riktigt så mycket whiskey som det stod. Tänkte att man kan öka på mängden för varje gång man gör rätten så man vänjer sig vid whiskeysmaken..
berggrenskan28 januari 2011
Har inte hunnit smaka än, men 25-30 minuter i ugnen på 100 gr - glöm det. Kom hem ca 18.00, nu är kl 20.00 och middagen är fortfarande inte klar.
marylind30 oktober 2011
underbar sås!
lake701 april 2012
Underbar sås!!! Sambon älskade verkligen såsen och har velat göra rätten om och om igen! En klar 5:a!!! Även barnen har ätit med god aptit, särskilt om vi haft hasselbackspotatis till (en favorit hos sonen). Tusen tack för en supergod rätt!
bibicarlsson29 oktober 2012
Himmelsk sås. Så god att maken nästan struntade i
köttet. En klar favorit. Superrecept.
bjboman21 december 2012
Helt underbar sås, som sagt! Funkar att upprepas. Denna rätt fick högsta betyg av våra gäster. Såsen gjorde vi dubbel sats av och det ångrar vi inte!!!!! Lyxig bjudrätt!
Mistys17 februari 2013
Inte så gott som det lät. Saknas något i såsen men kan inte komma på vad för att få den rund och god. Provade tillsätta vitlök och det blev bättre men inte helt ok. Smakade mest bara salt grädde med wiskey.
Whisky såsen gör denna rätten mycket god. Enkel att göra barnen tyckte mycket om det smaskigt, använde lite mindre whisky än vad det stod i receptet men nästa gång tas nog hela mängden
hej väntar gäster från Skåne letade efter ett spännande recept på fläskfile fann ditt och tycker det ser spännande ut kommer att testa det i morgon tack på förhand Carina-57
Såsen blev kanon, bland det godaste vi ätit. Fläskfilen likaså.
Grymt god sås. Gjorde potatisen i micron på crispplattan som jag brukar och med en stor grönsallad. Köttet tog längre tid än jag trodde då jag gjorde en halv sats, men det blev saftigt och jättegott.
Högsta betyg!!! Fantastiskt gott! serverade det till "Potatis på annat vis" av jessicaalm här på matklubben.
Så underbart gott, vi smaska i oss det igår kväll.
Mycket gott! Bjöd min bror och hans familj på detta. Bara superlativer. Av 3 fläskfileér blev inte mycket kvar. Gjorde rotfrukter i ugnen som tillbehör och det var också gott till. Potais/rotfrukterna tar betydligt längre tid än 30-40 min i ugnen. Egentligen en enkel maträtt att laga men otroligt gott. Jag gillar proffsiga maträtter som tar liten tid i köket att göra. En favorit som vi kommer att laga fler gånger!
Åh vad gott, såsen var helt underbar!
Oj så gott. Kände nästan lyxigt med whiskysås! Den var jättegod, pricken över i:et:)
Underbar gott, fläskfilén blev väldigt saftig och whiskeysåsen var som grädden på moset!
Väldigt god rätt! Jag är en såsälskare och den här såsen var underbar, sambon tyckte det var fantastiskt gott också! Dock tar det en dryg timme att få potatisen klar, kan bero på att jag har gasugn iof...men en klar 5 poängare det här!
Såsen är en ny favorit som spridit sig bland vänner och släktingar! Vet flera som skulle använda den i nyårs-menyn. Kan kombineras med fler kötträtter, tycker vi. Tack!
Det var gott men inget jag ska göra igen. Har fler andra recept som är betydligt mycket godare, Såsen med wiskeysmak har en besk eftersmak som inte är trevlig Trots att wiskey av hög kvalitet användes. Så , nä tyvärr......inga fem stjärnor från mig
Mmm jättegott! Framförallt såsen som blivit en sensation bland släkt och vänner serverade med färdigköpta kryddade potatisklyftor
Supergott! Såsen inte minst. Verkligen ingen besk eftersmak som någon skrev i sin kommentar. Undrar om den personen tog fel på måttet grädde och måttet whisky. Av mig får den 5 stjärnor.
Fantastisk god.Såsen är bara m....ums.Gick verkligen hem på min middagsbjudning där en av gästerna är väldigt kräsen.Ska göra denna rätt många gånger till.
Jättegott och lättlagat, Bjöd släkten på detta på långfredan
Den där såsen var något alldeles himmelskt! Tips, använd gärna Strathisla 12årig (nr 10444) i såsen. Underbara toner av aprikos och hasselnöt. MUMS! :D
Det här var gott. Vågade inte ta riktigt så mycket whiskey som det stod. Tänkte att man kan öka på mängden för varje gång man gör rätten så man vänjer sig vid whiskeysmaken..
Har inte hunnit smaka än, men 25-30 minuter i ugnen på 100 gr - glöm det. Kom hem ca 18.00, nu är kl 20.00 och middagen är fortfarande inte klar.
underbar sås!
Underbar sås!!! Sambon älskade verkligen såsen och har velat göra rätten om och om igen! En klar 5:a!!! Även barnen har ätit med god aptit, särskilt om vi haft hasselbackspotatis till (en favorit hos sonen). Tusen tack för en supergod rätt!
Himmelsk sås. Så god att maken nästan struntade i köttet. En klar favorit. Superrecept.
Helt underbar sås, som sagt! Funkar att upprepas. Denna rätt fick högsta betyg av våra gäster. Såsen gjorde vi dubbel sats av och det ångrar vi inte!!!!! Lyxig bjudrätt!
Inte så gott som det lät. Saknas något i såsen men kan inte komma på vad för att få den rund och god. Provade tillsätta vitlök och det blev bättre men inte helt ok. Smakade mest bara salt grädde med wiskey.