Helstekt fläskytterfilé med sås på champinjoner och ädelost samt ugnstekta rotfrukter och grön sparris

Serverar: 4 portioner

Googla runt på helstekt fläskytterfilé å hitta detta mumsiga recept från radio Sjuhärad. Var lite fiffig å körde köttet i samma form som rotsakerna, fiskade upp köttet när det hade rätt temp å lät resten mysa på mycket längre än receptet säger, blir godare så tycker jag. Smaka av såsen, själv drog jag i en hel del dijonsenap extra, tycker det blev smaskens.

Ingredienser

  • 600 g Fläskytterfilé ( benfri kottlettrad)
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • Smör
  • Rapsolja
  • 1 knippe grön sparris
  • 400 g potatis
  • 150 g morot
  • 150 g palsternacka
  • 1 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk rapsolja (kallpressad rapsolja)
  • Smör
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 1 tsk fransk senap
  • 70 g ädelost
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader
    2. Stek den benfria kottlettraden i en stekpanna runt om sås att den får en gyllenbrun färg. Lägg kottlettraden på en ugnsform och salta och peppra rikligt runt om. Sätt in kottlettraden i ugnen i ca 20 minuter, eller tills innetemperaturen är 65 grader. Linda in kottlettraden i folie och låt vila några minuter.
    3. Skala sparrisen nedanför knoppen och skär bort den nedersta delen. Skär sparrisen i 3 cm stora bitar. Skala rotfrukterna, rödlök och vitlök. Skär potatisen i klyftor och som sedan delas en gång, slanta morötter och palsternacka. Klyfta rödlöken och grovhacka vitlöken. Lägg allt i en bunke och blanda ner rapsolja, salta, peppra och rör om. Lägg allt på en smord ugnsform och stek in ugnen i ca 25 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka, rör om då och då.
    4. Klyfta champinjonerna i 4 delar, skala och finhacka schalottenlöken. Smörfräs champinjoner och schalottenlök tillsammans några minuter. Blanda ner fransk senap, dra kastrullen åt sidan och smula ner ädelosten, rör om ordentligt. Häll på grädde, koncentrerad kalvfond och vatten. Låt såsen koka till lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
    5. Skär fyra bitar av fläskytterfilén , häll på lite sås och lägg på sparris och rotfrukterna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben