Helstekt kalkon

Serverar: 8-10 portioner

Saftigt och gott.

Ingredienser

  • 1 kalkon, ca 4 kg
  • 1 citron, delad
  • Fyllning
  • 1 påse katrinplommon, (225 g) kärnfria
  • 1 dl hackad persilja
  • 4-5 äpplen, i klyftor
  • Kryddsmör
  • 1 dl smält smör
  • 1 msk salt
  • 4 krm svart- eller vitpeppar
  • 3 msk soja
  • Sås
  • 6 dl sky
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Portvinsgele
  • Instruktioner

    Ta ut inkråmet och gnid in kalkonen med citron. Lägg i fyllningen och bind eller fäst ihop kalkonen. Pensla den runt om med kryddsmöret. Lägg kalkonen på sidan i en långpanna. Lägg även inkråmet i pannan. Stek i nedre delen av ugnen ca 30 min. Vänd kalkonen och stek andra sidan ca 30 min. Vänd den till sist med bröstet upp och stek färdigt. Pensla flera gånger med kryddsmöret under tiden. Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk. Stick med en provnål i låret, köttsaften ska vara klar, när kalkonen är genomstekt. Flytta kalkonen från pannan. Späd i långpannan med buljong eller vatten. Sila skyn. Mät upp och späd till 6 dl, koka upp. Rör ihop 4 msk vetemjöl med 1 dl vatten till en slät redning. Häll den i skyn under omrörning och koka 3-5 min. Späd med 1 dl grädde. Smaka av med salt, peppar och portvinsgelé. Servera potatis till.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (2)

    MiaMippa 26 november 2008

    Hur varm ska ugnen vara då?

    mrex3m 27 december 2009

    Ugnen skall hålla 175 grader. OBS!! Den måste upp till 67°, då är den ok att äta men det kan finnas lite rosa kött kvar invid benen. Vid 70° är den perfekt, ta ut den och svep in den i dubbel aluminiumfolie och låt den vila fram till trancheringen. Då får du ett saftigt och mört kött!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben