Helstekt kalvkotlett med citron och rosmarinsky

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

Lyxa till det på nyår! Kalvkött är både magert och mört. Och som stek reder den sig i princip själv i ugnen!

Ingredienser

  • 1,5 kg hel kalvkotlettrad med ben eller 600 g om köttet är benfritt
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 citroner
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, grovmald
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Hacka vitlök och rosmarin fint tillsammans.
    3. Tvätta citronen och raspa det yttersta av skalet.
    4. Gör flera snitt med vass kniv i köttet och klappa in vitlök rosmarin och citronraspet. Gnid in rikligt med salt, olja och peppar.
    5. Häll vinet i en långpanna och lägg sedan i köttet så att det vilar på benet.
    6. Dela citronerna och lägg ner dem tillsammans med köttet.
    7. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen och se till att termometerns spets når mitten på steken.
    8. Sätt in i ugnen och låt köttet steka i cirka 1 timme. Ös då och då med skyn i bottnen.
    9. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 70 grader.
    10. Ta ut steken och skär köttet i skivor.
    11. Färsk pasta eller ugnsrostad potatis är gott till.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    ljungelmamma 5 januari 2011

    Låter jättegott, men vilket vin?? och hur mycket??

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben