Helstekt kotlettrad med rödvinsås

Serverar: 4-8 portioner

Tid: 2 timmar

Kotlettraden som jag väljer att kalla den, även fast köttindustrin väljer att kalla den för ytterfilé slår fläskfilén med hästlängder om den hanteras väl. Jag har alltid varit förtjust i lågtempad mat och detta köttstycke är ett av de bästa recepten som jag har tagit fram.

Ingredienser

  • 800 g utskuren och finputsade kotlettrad
  • 1 kruka timjan
  • Havssalt
  • Till marinaden
  • 1 msk honung
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • Såsen
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk smör
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl fylligt rödvin
  • ½ tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Förberedelser: Börja med att snitta köttbiten ytligt fyra gångar diagonalt först åt ena hållet sedan åt det andra så det bildas ett snyggt rutmönster.
    2. Marinaden: Börja kvällen före med att blanda ihop marinaden, lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt köttet ligga i kylen till det ska tillagas, vänd på det någon gång då och då och "massera " lite lätt runt på köttet i plastpåsen.
    3. såsen: Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet och timjan. Koka ihop till hälften av vätskan återstår. Sila och tillsätt resten av vinet. Red med maizena och koka 1 min. Smaka av med salt och peppar.
    4. Sätt ugnen på 125 g
    5. Ta ur köttet ur marinadpåsarna, torka av med lite papper. Lägg köttet i en ugnsfast form Stoppa in en termometer och låt stå i ugnen tills det har fått en temperatur i mitten runt 69 grader. Glöm inte att pensla köttet med marinaden då och då.
    6. När köttet är klart så strö timjan över och låt det stå och vila i 15 minuter innan ni skär upp det .

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben