Helstekt oxfilé, gorgonzolatäcke med senaps- och kantarellpotatis

Serverar: 6 portioner

En perfekt festmåltid. Ta kantareller på burk eller färska.

Ingredienser

  • 1,2-1 ½ kg oxfilé
  • 1 msk smör eller margarin
  • 300 g haricots verts
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk crema di balsamico
  • Ca 200 g gorgonzola
  • Sallt
  • Peppar
  • Sås
  • 150 g gorgonzola
  • 3 dl grädde
  • 1 msk konc kycklingfond
  • Senaps- och kantarellpotatis
  • 1 kg potatis
  • Olja och smör till stekning
  • 3 msk honungsdijonsenap
  • ½ -1 tsk salt
  • 2-3 krm peppar
  • 2 schalottenlökar
  • 200 g kantareller
  • 1 dl finskuren salladslök
  • Instruktioner

    1. Helstekt Oxfilé: Sätt ugnen på 150°C. Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta. Lägg över i en ugnsform. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50–60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
    2. Öka ugnsvärmen till 175°C. Koka upp grädde och kycklingfond. Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
    3. Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och crema di balsamico.
    4. Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna. Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3–4 minuter.
    5. Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och potatis
    6. Senaps- och kantarellpotatis: Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora tärningar. Råstek gyllengula i lika delar olja och smör. Blanda honungsdijonsenap med potatisen. Krydda med salt och peppar.
    7. Laga klart i ugnen 20–30 minuter (samtidigt med köttet på 50°C). Finhacka schalottenlökarna. Fräs löken med förvällda/konserverade kantareller i smör, eller 200 g färska kantareller, beroende på säsong.
    8. Blanda potatisen med svampblandningen och ev finskuren salladslök. Smaka av och lägg gärna upp i portionsformar.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben