Helstekt oxfilé gourmet

Serveras med gratinerat lyxmos med smak av västerbottensost samt Saras berömda rödvinssås, trattkantareller & örtrötter. Från programmet halv 8 hos mig. Visst låter det ljuvligt!

Ingredienser

  • Helstekt oxfilé
  • 800 g oxfilé av finaste kvalitet (gärna färsk från köttcharken)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • Rödvinssås
  • 6 vitlöksklyftor, rostade
  • 3 msk socker
  • 3 msk tomatpuré
  • 5 msk kalvfond
  • 5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • 5 dl rött vin (Hidden rock nr:12174 )
  • Ev lite av köttsaft från ugnsfatet (ger bra smak)
  • Lyxmos
  • 1 kg potatis, King Edward
  • 2½ dl crème fraiche, 34%
  • 150 g västerbottensost (1 påse, färdigriven)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja, färsk
  • 2 msk smör
  • ½ dl het mjölk
  • 2-3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • Tillbehör
  • 80 g trattkantareller, torkade
  • Smör
  • Flingsalt
  • 2 morötter, i tunna stavar
  • 3-4 tsk timjan, färsk, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • Instruktioner

    1. Helstekt oxfilé: Stek köttet i smör runt om, salta och peppra. Lägg över köttet som bara fått bli brynt i ugnsfat, stick ner en termometer där köttet är som tjockast. Stek i mitten av ugnen på 125 grader (ju lägre temp i ugn desto saftigare kött) tills termometern visar 55-65 för rosa, eller 65-80 för genomstekt.
    2. Rödvinssås: Rosta hel vitlök i ugnen på 220 grader, låt svalna. Sätt på en kastrull där du blandar tomatpuré och socker med vitlökarna. Rör om, tillsätt fond, vinäger och sedan vinet. Låt koka upp. Puttra sedan på svag värme, ju längre desto bättre, gärna 80-90 minuter minst. Sila sedan bort de hela vitlökarna, tillsätt ev lite av köttsaften från oxfiléfatet. Om såsen är för lös, kan du röra ner 2-3 msk smör och reda med mörk maizena.
    3. Lyxmos: Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar). Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min. Tillsätt crème fraiche och rör ihop. Tillsätt 1 dl västerbottensost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja. I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den. Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens. Smaka av med salt & peppar. Häll upp mos i portionsskålar, och häll över lite västerbottensost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min - guldbrun ska färgen bli.
    4. Tillbehör: Blötlägg svampen i kallt vatten ca 10 min, låt allt vatten rinna av och lägg svampen på ett papper någon minut. Tillsätt smöret i en stekpanna och stek svampen på medelvärme tillsammans med endast flingsalt tills den är lagom knaprig. Ta ur från pannan. Tillsätt mer smör i stekpannan och smörstek morötterna i smöret, tillsätt pressad vitlök och finfint hackad timjan. Låt steka på lägre värme. Servera köttet med rödvinssås, tillbehör samt en portionsform med lyxmos per person.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben