Helstekt oxfilé med bakade kvisttomater, svamp och pistagenötsås

Serverar: 4 portioner

Laga en generös stek på oxfilé, den här är extra festlig med svampsås och pistagenötter.

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • Smör- och rapsolja till stekningen
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g körsbärstomater på kvist
  • ½ tsk flingsalt
  • Sås
  • 100 g färsk svamp, t ex kantareller eller champinjoner
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • Smör- och rapsolja till stekningen
  • ½ tsk salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk kinesisk soja
  • ½ tsk farinsocker
  • ½ dl skalade, osaltade pistagenötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125°.
    2. Bryn köttet runtom i smör och rapsolja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra runtom köttet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Lägg kvisttomaterna bredvid köttet.
    3. Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min. Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250° och stek tomaterna ytterligare ca 10 min.
    4. Sås: Dela ev. svampen. Skala och hacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smör och rapsolja i en kastrull. Salta.
    5. Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt det koka ihop några minuter. Smaksätt med soja och farinsocker. Grovhacka pistagenötterna och rör ner dem.
    6. Ta ut tomaterna, ringla över lite smör och rapsolja och strö över flingsalt.
    7. Skär köttet i skivor och servera med såsen, tomaterna och t.ex. färsk pasta.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    honeybuny 3 januari 2009

    den här rätten är helt sjukt god. fast när vi åt den til nyås hade vi struts istället för oxfilé :) såsen är kanon!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben