Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner

Serverar: 4 portioner

Ljuvliga, lysiga smaker...

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 100 g gorgonzola
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • En klick smör
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 1-2 msk portvin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk soja
  • 1 kg oxfilé
  • 1 ask minitomater
  • 1 kruka timjan
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Baka potatisen ca 1 timme i 200° i ugnen.
    2. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche.
    3. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.)
    4. Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Stek svampen utan smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
    5. Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°.
    6. Låt filén vila en stund innan du skär upp den.
    7. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°.
    8. Stek tomat och timjan i lite smör.
    9. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben