Helstekt oxfilé med portvinssås och potatiskaka

Serverar: 4 portioner

Toppengod och festlig rätt.

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • Salt
  • Peppar
  • Bomullsgarn
  • Smör till stekning
  • Sås
  • 2.5 dl portvin
  • 2.5 dl kalvfond
  • 30 g russin
  • 20 g morot
  • 1 st gul lök
  • 20 g rotselleri
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Potatiskaka
  • 6 st stora potatisar
  • 1 st gul lök
  • Olivolja
  • Timjan
  • Cheddarost
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Bind upp oxfilén så att den blir finare i formen. Bryn runt om. Stick in en köttermometer och stek sedan i ugn på 125° tills temometern visar 62°. Krydda med salt och peppar och lägg att vila i tio minuter på bakplåtspapper.
    2. Sås: Tärna grönsakerna och löken och låt tärningarna svettas tillsammans med russin i oljan. Tillsätt portvin och fond. Låt reducera tills såsen smakar gott. Sila. Krydda med salt och peppar. Red eventuellt av med maizena och vatten.
    3. Potatiskaka: Riv potatisen grovt och hacka löken. Blanda ihop och stek i olivolja tills hacket känns mjukt. Salta och peppra. Riv osten och blanda i. Lägg över i en form (gärna klädd med plastfilm) för att den skall få en fin form.
    4. Låt kakan svalna innan den skärs upp men värm bitarna i ugn, ca 120° innan servering.
    5. Servera gärna en valfri grönsallad till. Smaklig spis!

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    saramdh77 21 april 2012

    Jag gjorde bara potatiskakan, men den var supergod!! Bättre än på restaurang. Jag hade riven Västerbottenost i, ca 1 dl.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben