Oxfilé med parmaskinka, äpple och portvinssås

Serverar: 4 portioner

Gör succé med oxfilé. Här är bjudrätten som går utmärkt att förbereda.

Ingredienser

  • 4 skivor oxfilé, ca 600 g
  • 1/2 tsk salt
  • 1½ krm svartpeppar
  • Smör
  • 1 schalottenlök
  • 1/4 äpple
  • 25 g hackad parmaskinka
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • 1 dl grovriven ost, Kvibille präst
  • Portvinssås
  • 1 schalottenlök
  • 1 1/2 dl rött portvin
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Instruktioner

    1. Salta och peppra köttet. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull. Skär äpplet i små tärningar. Blanda i äpple, skinka, timjan och vinäger. Låt fräsa ca 1 min. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna.
    2. Såsen Skala och hacka löken. Koka lök, portvin, vatten, fond, gelé och peppar i en kastrull under lock ca 10 min. Vispa ner majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och sjud i 3 min under omrörning. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 225°. Lägg skinkröran på köttet. Strö över osten. Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 58° (rosa kött). Värm såsen och vispa i smöret i klickar. Servera köttet med såsen och ugnsrostade rotfrukter. Garnera gärna med bladpersilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben