Helstekt oxfilé med rödvin- och vitlökssky

Serverar: 4 portioner

Ett recept från min mamma och det är helt underbart gott. Tar lång tid men du skulle lika gärna kunnat bli serverad det på en riktigt fin resturang. Njut!

Ingredienser

  • 0,6 kg oxfilé
  • 0,8 tsk salt
  • 0,8 krm svartpeppar
  • 0,4 msk smör
  • Rödvinssky
  • 1,8 st hela vitlökar
  • 1,2 st gula lökar
  • 0,6 msk olivolja
  • 0,6 dl strösocker
  • 45 cl rött vin
  • 0,9 dl koncentrerad kalvfond
  • 3,6 dl vatten
  • 1,2 tsk maizena majsstärkelse
  • 15 g smör
  • 0,6 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. 1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
    2. 2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min. Sätt ugnen på 175¨.
    3. 3. Stek dem mitt i ugnen ca 20- 25 min tills innertemperaturen är 56°. Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.
    4. 4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
    5. 5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften.
    6. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben