Helstekt ryggbiff med rödvinssås

Serverar: 4 portioner

En festlig huvudrätt till helgens middag.

Ingredienser

  • ca 1 kg ryggbiff, t ex. Scan gourmet
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås
  • 3 schalottenlökar, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 + 2 msk smör
  • ½ dl strösocker
  • 4 dl rött vin
  • ½ dl kalvfond, konc
  • 2 dl vatten
  • Salt
  • Svartpeppar
  • ev maizena mörk redning
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.
    2. Lägg över steken i en ugnssäker form och stek klart steken i nedre delen av ugnen vid 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 65º, då är köttet rosa.
    3. Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.
    4. Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen.
    5. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
    6. Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med mörk redning.
    7. Servera köttskivorna med sås, gratinerade potatisbakelser samt gärna kokt broccoli och blomkål. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (1)

    mammis 16 augusti 2010

    Så enormt gott

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben