Honungsdoftande fläskfilégryta i gorgonzolasås med vitlöksfrästa bacon

Serverar: 4-5 portioner

Serveras gärna med hasselbackspotatis, vitlöksbröd och sallad.

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 paket bacon à 125 g
  • 100 g Gorgonzolaost
  • 2 msk honung
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl crème fraiche
  • 2½ dl grädde
  • 1½ tsk timjan
  • 2 tsk grillkrydda honung
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk mjöl
  • Smör, (2 klickar)
  • Instruktioner

    1. Putsa fläskfilén och skär i små bitar. Häll ner i en skål. Smält honung i en panna (eller använd flytande honung, vi hade inte det hemma) och ringla över köttet. Rör om. Blanda salt, svartpeppar, timjan och grillkrydda honung i en skål. Ha ner över det honungstäckta köttet och rör om ordentligt.
    2. Skär bacon i mindre bitar och dela en stor vitlöksklyfta på mitten (eller ta två mindre). Värm upp en klick smör i en gryta och ha i vitlöken. Ha ner bacon med vitlöken, fräs tills baconet fått färg. Ha då i en extra, stor, klick smör i grytan och lägg sedan ner fläskfilén. Fräs på ganska hög värme och rör om så att köttet får färg på alla sidor. Dra ner värme efter det kokat upp och låt puttra på tvåan eller trean. Ha ner crème fraiche, rör om, sedan grädde och rör om ännu mer. Smula ner gorgonzolaosten och fortsätt röra om. Sedan är det dags för redning. Rör ihop mjölk och mjöl, ha ner lite av det i taget i grytan under omrörning tills du får den tjocklek du vill ha på såsen. Låt puttra en stund.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben