Inbakad kalkonfilé

Serverar: 4-6 portioner

Frasig smördeg täcker den spenat- och vitlöksfyllda filén.

Ingredienser

  • 600-800 kalkonfilé
  • 50 g färsk bladspenat
  • 1 msk smör
  • 100 g vitlöksost
  • Kyld smördeg, ca 250 g
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Rosésås
  • 2 msk smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1½ dl vispgrädde
  • 2-3 msk kyckling fond
  • Rosépeppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 200 grader.
    2. Skär med vass kniv en ficka längs med kalkonfilén. Skölj av och fräs bladspenaten snabbt i smöret tills all vätska är borta. Tryck in spenaten och vitlöksosten i köttfickan, stäng med tandpetare. Salta och peppra. Stick in en köttermometer mitt i filén.
    3. Stek på svag värme i stekpanna till 60 grader innertemp. Ta upp köttet och ta ort tandpetarna. Vispa ur stekpannan med vatten, mät upp och spara 2 dl till såsen. Låt svalna.
    4. Svep om köttet med smördegen. Lägg upp kalkonpaketet på ett ugnsfast fat, pensla med ägg.
    5. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter tills smördegen fått färg och köttet är varmt. Dekorera med smörgåskrasse.
    6. Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör i mjölet. Tillsätt vatten, grädden och smaka av med fond. Koka ihop såsen under omrörning 5-10 minuter. Smaka av med salt och smula ner rosépeppar.

    Liknande recept

    3.7
    1 h 30 min
    5-7
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben