Inbakad spättafilé

Serverar: 4 portioner

Elegant men enkelt tillredd bjudrätt av vardagliga spättafiléer. För att fisken ska bli säkert genomkokt bör den sjudas knappt färdig innan den bakas in. Då undviker man också att fisken avger vatten i paketet under tillagningen. Degbottnen blir inte så värst frasig när man gör hela paketet med sås i, täcket frasar däremot ohejdat.

Ingredienser

  • 800 g spättafilé
  • 5 dl vatten
  • Fiskbuljongtärning
  • 500 g broccoli
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa vitpeppar
  • 1/2 citron, saften av
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk dill klippt eller 2 msk persilja, hackad
  • 4 plattor smördeg, halvtinad
  • Ägg, uppvispat, till -pensling
  • Instruktioner

    1. Sjud dubbelvikta filéer knappt färdiga, antingen täckta, i eget spad i mikron, eller i fiskbuljong i kastrull. Låt rinna av men inte torka. Koka också broccolin nätt och jämnt mjuk i saltat vatten, låt rinna av.
    2. Rör en sås av créme fraiche, salt, peppar, cayennepeppar, saften från citronen och dill eller persilja.
    3. Kavla de frysta, halvtinade smördegsplattorna nästan dubbelt så breda. Pensla kanten runt om med uppvispat ägg. Fördela fisken och broccolin på plattornas ena halva, innanför äggkanten, och bred sås ovanpå. Vik över de tomma deghalvorna, tryck till längs kanten. Pensla ovansidan med ägg och pynta med mönster av hål eller smördegsfigurer uttagna med kakmått.
    4. Grädda i 15-20 minuter i nedre halvan av 225° varm ugn. Servera omgående med kokta grönsaker eller frisk sallad.

    Liknande recept

    3.7
    1 h 30 min
    5-7
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben