Indiska köttbullar i curry- och tomatsås

Serverar: 4 portioner

Kryddiga köttbullar med smak av ingefära, chili och garam masala.

Ingredienser

  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 500 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1-2 chilifrukter
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk garam masala
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk olja till stekning
  • Curry- och tomatsås
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk curry
  • 1 tsk stötta spiskumminfrön
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • salt
  • Svartpeppar
  • 1 msk färsk koriander
  • Instruktioner

    1. Börja med köttbullarna. Blanda ströbröd, ägg och 1 dl vatten i en skål. Låt svälla 10 minuter. Tillsätt sedan färsen, blanda väl. Finhacka lök och vitlök. Riv ingefäran fint. Blanda ner i färsen.
    2. Dela chilifrukterna på längden, skrapa ur fröna, finhacka fruktköttet. Rör ner färsen tillsammans med gurkmeja och garam masala. Salta och peppra.
    3. Forma köttbullar, gärna med fuktiga händer. Stek i oljan så att de får fin färg runtom.
    4. Gör såsen. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken glansig i smör tillsammans med curry och spiskummin i en stekpanna med höga kanter.
    5. Häll på tomater och vatten eller buljong. Låt koka upp och småputtra 5 minuter. Blanda ner yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
    6. Lägg köttbullarna i såsen, koka upp och sjud ca 5 minuter tills köttbullarna är genomkokta. Strö över koriander. Servera med en naturell yoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben