Inlagd gurka - Ej kokt lag
I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen.
Bra att veta: Pepparroten fungerar som konserveringsmedel och gör att gurkorna håller sig fina mycket bra och länge.
Ingredienser
5 kg gurkor
2 1/2 kg strösocker
2 1/2 handfull salt
8 grader ättika (24 %)
3 - 4 msk gula senapsfrö
1 bit pepparrot
Dillkronor
Instruktioner
- Tvätta och skiva gurkorna.
Lägg dem i stort kärl och häll över övriga ingridienser.
- Rör ihop.
- Låt stå 1 dygn.
- Häll upp i noga tvättade burkar.
- Lycka till!
Liknande recept
Kommentarer (7)
Jag har fått lite frågor på receptet och förklarar därför en del nedan: 1. Receptet är gammalt (från min väninnas mormor), vilket väl är förklaringen till att det står 2 1/2 handfull salt. Jag har tagit 2 1/2 hand varje år (har fungerat bra) och aldrig mätt, så exakt mängd vet jag inte. 2. Jag har använt Perstorps ättika och den flaskan är markerad med grader. På flaskan står det 1grad = 6cl = 4msk . 3. Inget vatten ska tillsättas - Det bildar gurkorna bara någon-några timmar efter du rört ihop alla ingredienser.
Denna gurka lade jag in för någon vecka sedan, smakade på den i söndags, TOPPENGOD, så idag köpte jag mera gurkor som jag nu lagt in. Svärsonen älskade dem.
Enkelt och väldigt gott, måste då bli 5 stjärrnor.
väligt gott tack
Svärsonen äter denna inlagda gurka till allt. Han fullkomligt älskar den. Jag gjorde en test med vanlig slanggurka, då säsongen för västeråsgurka var slut. Det blev också gott, så det är väl värt att testa det =) GOTT NYTT ÅR
är det någon som har mätt hur mycket salt det ska vara? mvh fina
är det någon som har mätt hur mycket salt det ska vara? mvh fina