Irish coffee-drömmar

Serverar: 20 portioner

Dessa godbitar är verklingen något för alla kaffeälskare. Bakverken har dessutom en god smak av whisky och är garnerade med allra ljuvligaste nötkrokant.

Ingredienser

  • Botten
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 2 msk whisky
  • 1 msk stött snabbkaffepulver
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  • Garnering
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl (30 g) sötmandel
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop mjöl, socker och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Linda in degen i platsfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter.
    2. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång längd, ca 50x40 cm, direkt på en bakpappersklädd plåt. Grädda längderna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna.
    3. Gör fyllningen: Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
    4. Blanda ner whisky och kaffepulver i chokladen. Dela äggen. Rör ner äggulorna i chokladsmeten.
    5. Vispa de 3 äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner det i smeten. Låt fyllningen kallna.
    6. Fördela chokladfyllningen ovanpå längderna. Låt dem stå i kylen ca 1 timme.
    7. Gör garneringen: Smält sockret i en stekpanna. Grovhacka mandeln. Rör ner den i sockret.
    8. Häll upp krokanten på en kall plåt. Låt den stelna. Stöt sedan den stelnade krokanten i en mortel. Vispa grädden. Blanda ner krokanten i grädden. Spara ev. lite till garnering.
    9. Fyll en gräddsprits med krokantgrädde. Spritsa ut grädden dekorativt på längderna. Skär varje längd i 10 bitar. Strö gärna lite nötkrokant över bakelserna innan serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben