Dessa godbitar är verklingen något för alla kaffeälskare. Bakverken har dessutom en god smak av whisky och är garnerade med allra ljuvligaste nötkrokant.
Ingredienser
Botten
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 äggula
Fyllning
150 g mörk blockchoklad
2 msk whisky
1 msk stött snabbkaffepulver
2 ägg
1 äggvita
Garnering
1 dl strösocker
1/2 dl (30 g) sötmandel
2 dl vispgrädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop mjöl, socker och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Linda in degen i platsfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter.
- Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång längd, ca 50x40 cm, direkt på en bakpappersklädd plåt. Grädda längderna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna.
- Gör fyllningen: Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
- Blanda ner whisky och kaffepulver i chokladen. Dela äggen. Rör ner äggulorna i chokladsmeten.
- Vispa de 3 äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner det i smeten. Låt fyllningen kallna.
- Fördela chokladfyllningen ovanpå längderna. Låt dem stå i kylen ca 1 timme.
- Gör garneringen: Smält sockret i en stekpanna. Grovhacka mandeln. Rör ner den i sockret.
- Häll upp krokanten på en kall plåt. Låt den stelna. Stöt sedan den stelnade krokanten i en mortel. Vispa grädden. Blanda ner krokanten i grädden. Spara ev. lite till garnering.
- Fyll en gräddsprits med krokantgrädde. Spritsa ut grädden dekorativt på längderna. Skär varje längd i 10 bitar. Strö gärna lite nötkrokant över bakelserna innan serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (0)