Irländskt russinbröd

Serverar: 12 portioner

Vem kan motstå ett knaprigt, varmt bröd med russin och kummin? Detta mustiga bröd kommer ursprungligen från Irland.

Ingredienser

  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ dl fullkornsmjöl
  • 2 msk smör eller margarin, kallt, i bitar
  • ½ msk strösocker
  • 2 tsk kummin, valfritt
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 3/4 dl minimjölk
  • 1 ägg
  • 3/4 dl russin
  • 2 tsk minimjölk till pensling
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.
    2. Hacka samman mjöl, matfett, socker, kummin, bikarbonat, bakpulver och salt i en matberedare. Använd metallkniven.
    3. Tillsätt mjölken blandad med det uppvispade ägget. Blanda snabbt samman till en smidig deg.
    4. Knåda försiktigt in russinen i degen på en lätt mjölad bakyta, ca 2 min. Dela degen i två halvor. Forma en 2-3 cm hög, rund bulle av varje halva.
    5. Lägg bullarna på bakplåtspappret. Skär ett kryss i varje bulle med en skarp kniv. Pensla med mjölk. Grädda 30-40 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Låt svalna på ett galler. Skär brödet i "tårtbits"-bitar.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben