Italienska köttbullar i tomatsås

Underbart gott tillsammans med färsk pasta! Gjorde dock betydligt större köttbullar.

Ingredienser

  • Tomatsås
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 600 g (4 burkar) skalade hela tomater
  • ½ dl rött vin
  • 5 färska basilikablad, strimlade
  • 1 msk socker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • Köttbullar
  • 500 g nötfärs
  • 1,25 dl ströbröd
  • 2 stora ägg
  • 1 tsk mycket finhackad vitlök
  • 1,25 dl riven färsk parmesanost
  • 2 msk finhackad bladpersilja
  • 1 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Tomatsås: Hetta upp oljan på medelvärme i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg i vitlöken och fräs den gyllengul. Rör ner tomatpurén och koka i en minut. Kör tomaterna släta i en matberedare och tillsätt i kastrullen. Tillsätt vin, basilika, socker, salt och peppar. Koka upp såsen och låt den sjuda på låg värme i 1½ timme, rör om då och då. Tillsätt vatten eller mer vin om såsen blir för tjock.
    2. När såsen har sjudit klart lägger du i de färdiga köttbullarna och låter allt sjuda i ytterligare en halvtimme.
    3. Köttbullar: Lägg alla ingredienser utom oljan i en stor bunke och blanda väl. Skölj händerna i kallt vatten och forma köttbullarna så att de inte är större än små vindruvor. Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn köttbullarna väl runtom. (De ska koka i tomatsåsen senare för att bli helt klara.) Servera tillsammans med pasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben