Räkna med att du är sysselsatt hela dagen, att du behöver en hushållsmaskin och att det går åt totalt 1 1/2 liter svagdricka, varav det mesta kokas ihop och används som vört. Men du kan baka i god tid för frysen och du får drygt 2 kilo härligt vörtbröd, saftigt och hållbart tack vare de tre stegen till deg som är karaktäristiskt för skånska bröd.
Ingredienser
Steg 1, skållning
2 dl svagdricka (200 g)
2 dl rågmjöl, fint, ev stenmalet
Steg 2, raskdeg
1 dl svagdricka (100 g)
80 g jäst
2 dl rågmjöl, fint (100 g)
2,5 dl russin (160 g)
Steg 3, bortgörning
1,4 dl svagdricka (140 g)
2,25 dl brödsirap (260 g)
200 g vört, flytande, eller 1 liter svagdricka som kokas ihop till 2 dl
4 tsk pomerans, malen (6 g)
1 tsk kryddnejlika, malen (2 g)
1 msk ingefära, malen (4 g)
3 g kardemumma, malen (1/2 msk)
40 g smör, smält
2 dl rågmjöl, fint
1 kg vetemjöl, special
3 tsk salt
Pensling
25 g smör
Det har brodet ar verkligen underbart! Brukar jag baka varje jul. Har otroligt mycket smak, vilket jag antar beror pa den sa smakrika degvatskan. Val vart modan:)