Jordgubbs- och flädertrifle

Serverar: 16 portioner

Härlig efterrätt med smak av jordgubb och fläder.

Ingredienser

  • Sockerkaka
  • 3 st ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st nypa salt
  • Skal av 1 citron
  • Smör och ströbröd till formen
  • Fläderkräm
  • 8 st ekologiska äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 msk majsstärkelse
  • 1,5 dl koncentrerad flädersaft
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl Prosecco (vitt mousserande vin)
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 l färska jordgubbar
  • 1 l färska hallon
  • Instruktioner

    1. Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
    3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
    5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
    6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
    7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
    8. Fläderkräm: Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
    9. Blanda ut majsstärkelsen med flädersaft.
    10. Koka upp vispgrädden och vispa ner den varma vätskan i äggsmeten.
    11. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Tillsätt saftblandningen och sjud krämen under vispning tills den tjocknat ordentligt och blivit blank i färgen. Låt svalna.
    12. Blanda vispad grädde med grekisk yoghurt och vänd ner detta i fläderkrämen.
    13. Skiva sockerkakan i cirka 2 cm tjocka skivor.
    14. Koka upp prosecco och muscovadosocker, låt svalna lite.
    15. Skiva jordgubbarna och lägg dem och hallonen i den ljumna marinaden.
    16. Varva kaka, bär och fläderkräm i lager i en glasskål på fot (först kaka, sedan bär, sist fläderkräm) det översta lagret ska vara kräm och bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben