Jordgubbs- och lakritsglasstårta

Serverar: 12 portioner

Det finns bara ett ord för denna tårta. Helt underbart god.

Ingredienser

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • Finrivet skal och 2 tsk saft från 1 citron
  • Smör till formen
  • Fyllning
  • ½ liter jordgubbar
  • ½ dl socker
  • Saft från ½ citron
  • 4 dl grädde
  • 5 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl matyoghurt
  • 3 msk O´hoj lakritssås
  • Marinerade bär till garnering
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Finrivet skal och saft från 1 lime
  • 1 liter blandade bär
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan fint och lägg den i en bunke. Rör i ett ägg i taget och tillsätt vetemjöl, citronsaft och skal. Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter. Ta ur formen och låt kakan kallna.
    2. Fyllning: Snoppa och mixa jordgubbarna med sockret och citronsaften. Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Vispa äggulor och florsocker till ett fluffigt skum. Tillsätt jordgubbspurén. Vispa upp äggvitorna i en bunke för sig. Vänd ner matyoghurt, grädde och sist äggvita i äggsmeten. Häll upp en tredjedel av smeten i formen och ringla över lite lakritssås, lägg på ett lager till och ringla över lite mer lakritssås. Lägg på sista lagret och jämna till ytan med en palettkniv. Ringla över lakritsås. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta ut formen och ta bort kanterna.
    3. Marinerade bär: Koka socker och vatten i ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt limeskal och saft. Låt lagen kallna. Lägg i de blandade bären och låt dem marinera 5-10 minuter.
    4. Garnera tårtan med limemarinerade bär i mitten.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    AnaEriksson 16 januari 2012

    Går det bra att byta ut vetemjöl till potatismjöl så tårta blir gluttenfritt?tack

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben