Jordgubbs- och rabarberrutor

Serverar: 24 portioner

Fin sommarkaka! Serveras med fördel med en klick vaniljglass eller lite vanlijsås, men går fint att äta som den är också.

Ingredienser

  • Kräm
  • 500 g rabarber
  • 300 g jordgubbar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 msk maizena
  • Kaka
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl filmjölk
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Smuldeg
  • 25 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form på 20 x 30 cm. Börja med krämen genom att skölja rabarbern och skära den i bitar. Skala om skalet är tjockt och träigt. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg gubbar och rabarber i en tjockbottnad kastrull och sjud under lock i 10 minuter. Rör i citronsaft. Blanda socker och maizena och rör ner i krämen. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter eller tills krämen tjocknat. Ta bort från värmen och låt svalna.
    2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem och blanda till en smet. Smula ihop ingredienserna till smuldegen. Bred ut hälften av kaksmeten i formen. Bred försiktigt ut krämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så att allt blandas lite lätt. Strö slutligen över smuldegen i ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllene. Låt svalna helt och skär i rutor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben