Jordgubbs- och rabarberrutor
Fin sommarkaka! Serveras med fördel med en klick vaniljglass eller lite vanlijsås, men går fint att äta som den är också.
Ingredienser
Kräm
500 g rabarber
300 g jordgubbar
2 msk citronsaft
1 ½ dl strösocker
4 msk maizena
Kaka
250 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl filmjölk
7 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Smuldeg
25 g smör
3/4 dl strösocker
½ dl vetemjöl
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form på 20 x 30 cm.
Börja med krämen genom att skölja rabarbern och skära den i bitar. Skala om skalet är tjockt och träigt.
Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg gubbar och rabarber i en tjockbottnad kastrull och sjud under lock i 10 minuter. Rör i citronsaft. Blanda socker och maizena och rör ner i krämen. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter eller tills krämen tjocknat. Ta bort från värmen och låt svalna.
- Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem och blanda till en smet.
Smula ihop ingredienserna till smuldegen.
Bred ut hälften av kaksmeten i formen. Bred försiktigt ut krämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så att allt blandas lite lätt. Strö slutligen över smuldegen i ett jämnt lager.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllene.
Låt svalna helt och skär i rutor.
Liknande recept
Kommentarer (0)