Jordgubbsrulltårta med chokladtryffel, grädde och pekannötter

Serverar: 8 portioner

Rulltårta behöver inte förpassas enbart till kaffebordet, den kan uppgraderas och serveras som en tjusig dessert. Det går bra att förbereda i god tid och servera till många.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • Ca 250 g jordgubbar, ½ liter
  • Botten
  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl, 120 g
  • 1 tsk bakpulver
  • Extra socker att rulla tårtan i
  • Till servering
  • Ca 2 dl vispgrädde
  • 100 g salta, rostade pekannötter eller liknande nötter och mandlar
  • Färska hallon och jordgubbar
  • Violer eller andra ätliga blommor till dekor
  • Instruktioner

    1. Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i en liten kastrull tillsammans med vispgrädden och mjölken. Rör ihop till en jämn glasyr och ställ in i kylen att tjockna medan du gör tårtbottnen.
    2. Botten: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner det i äggsmeten med en handvisp. Blanda försiktigt till en klumpfri smet och bred ut smeten i ett tunt, jämnt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det går även bra att grädda smeten i en stor ugnsform, ca 45x30 cm.
    3. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun. Strö socker över ytan, täck med ett bakplåtspapper och vänd så att botten kommer upp. Vänta någon minut och dra sedan bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna i ca 15 minuter.
    4. Rensa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Bred chokladglasyren över tårtan och strö över jordgubbarna. Rulla ihop tårtan och lägg den med skarven neråt. Låt stå i kylen tills den ska serveras, den kan förberedas ca 1 dygn i förväg.
    5. Servering: Skär tårtan i skivor. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt. Klicka eller spritsa den på bakelserna och strö över pekannötter. Dekorera gärna med jordgubbar, hallon och violer.

    Liknande recept

    4.5
    30 min
    2-4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben