Jordgubbstårta

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En god tårta som man kan laga då någon har födelsedag på sommaren! Den är jättesvalkande och njutningsfull!

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Fyllning1, (vaniljkräm)
  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver för kallvispad vaniljkräm
  • Fyllning2
  • 3 dl mosade eller skurna jordgubbar
  • Jordgubssylt, eventuellt
  • 2 dl vispad grädde
  • Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 liter jordgubbar
  • Choklad, flagad, eventuellt
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp.
    2. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet.
    3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
    4. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.
    5. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)
    6. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen.
    7. Lägg på nästa botten. Fördela jordgubbarna jämnt och bred eventuellt över lite jordgubbsylt. Bred på vispad grädde.
    8. Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.
    9. Skölj jordgubbar och ta bort det gröna. Låt jordgubbarna torka på papper. Fördela dem ovanpå tårtan. Strö eventuellt över flagad choklad. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

    Liknande recept

    4.7
    3 h
    12-13
    8

    Kommentarer (1)

    Angeli 25 juni 2009

    Jättegod härlig klassisk jordgubbstårta:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben