Jordgubbstårta med citron

Serverar: 12 portioner

Denna tårta är även god att göra med en hemlagad vaniljkräm som fyllning.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
  • 1 liten burk lemon curd
  • 3 citroner
  • 1½ dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Fyllning
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl strösocker
  • 2 l färska jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Låt kakan svalna och dela den i tre skivor.
    3. Lemon curd: Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna i kylskåp.
    4. Fyllning: Skrapa ur vaniljstången och blanda fröna med strösockret, skiva hälften av jordgubbarna och blanda dem med sockret. Fördela jordgubbarna över understa lagret på tårtan. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över lemon curd. Lägg på översta skivan och täck med lättvispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben