Julkryddade kastanjer

Detta är fantastiskt smarrigt!

Ingredienser

  • 30 - 40 st. färska kastanjer eller gärna frysta
  • 4-5 dl kött- el grönsaksbuljong
  • 1 klick smör
  • 1 dl madeira eller sherry
  • Till glaseringen
  • 1 msk apelsinblomshonung
  • 1/2 tsk pepparkakskryddor
  • Rivet skal från en vältvättad apelsin
  • Instruktioner

    1. Om ni använder färska kastanjer, Gör så här: Skär av en strimla på ca 2-3 mm på en sida av kastanjerna, lägg de i en gryta med kallt vatten, koka upp och låt de koka i ca 1-2 minuter. Tag upp några kastanjer med en hålslev. Avlägsna både ytter- och det bäska innerskalet. Det går bäst, om kastanjerna är varma. Gör så med alla, de som inte vill lyda, åker ner en gång till i det kokande vattnet.
    2. Flytta nu alla skalade kastanjer, även om du använder frysta, till en rymlig gryta, häll på buljongen, smöret och madeiran eller sherryn. Koka upp, lägg på lock och låt de småputtra på ganska låg värme i ca 30 minuter eller tills de känns mjuka.
    3. Tag upp kastanjerna. Finns något spad kvar, koka i så fall ihop det till siraps-konsistens. Rör sedan ner honungen, apelsinskalet och pepparkaks-kryddorna. Ev. kan det behövas lite smör till. Lägg tillbaka kastanjerna och glasera dem.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben