Julkryddad gräddkola

Julgodis

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1-2 tsk citron, rivet skal
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 15x 20 cm.
    2. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad gryta. Rör om och koka upp. Sätt i en hushålls-termometer och koka kraftigt utan lock, tills termometern visar 120-125º eller smeten håller för kulprovet (se beskrivningspunkt 1, pepparkaksklubbor). Det tar ca 15-30 minuter beroende på hur vid grytan är. Ju vidare gryta, desto snabbare resultat. Den hög-re temperaturen ger hårdare kola.
    3. Blanda ner citronskal, ingefära, kanel och smör. Häll kolasmeten i formen. Skär ut bitar innan kolan har kallnat helt. Vira in kolorna i bitar av cellofan eller smörpapper. Förvara dem svalt i burk med lock eller plastpåse.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben