Julkryddiga vegetariska bullar med rotfrukstgratäng och rårörda blåbär

Serverar: 6-8 portioner

Det doftar jul i köket när du steker de här bullarna, och de vackra små gratängerna blir garanterat en succé. Att röra egna blåbär och servera till känns extra lyxigt och gott!

Ingredienser

  • 300 g quornbullar, Hälsans Kök, 1 paket
  • 50 g smör
  • 2 krm nymald kryddpeppar
  • 1 krm malda nejlikor
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Rotfruktsgratäng
  • 100 g morötter
  • 100 g palsternacka
  • 100 g sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 dl smakrik lagrad ost tex Västerbotten
  • 1½ dl lätt créme fraiche
  • 1 msk fransk senap
  • ½ dl repad och hackad timjan
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till formarna
  • Rårörda blåbär
  • 225 g frysta blåbär
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Blanda de frysta blåbären med sockret i en stor skål och låt stå i rumstemperatur medan sockret smälter. Rör om ibland. När sockret smält så rör försiktigt blåbären tills allt socker är upplöst. Häll upp i en väl rengjord burk och ställ svalt.
    2. Värm ugnen till 175 grader.
    3. Blanda créme fraiche med senap, hackad timjan och hälften av osten. Smaka av med salt och peppar. Skala rotfrukterna och skär riv dem grovt på ett rivjärn.
    4. Vänd samman rotfrukter och smet och fördela i 6-8 smorda ugnsfasta portionsformar. Strö över resten av osten och grädda i ca 35 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Toppa gärna de färdiga gratängerna med lite färsk timjan.
    5. Låt smöret till bullarna stå framme en stund så att det mjuknar lite och blanda sedan med kryddorna. Smaka av med salt och vitpeppar. Stek bullarna i smöret på medelvärme ca 8 minuter.
    6. Servera bullarna med rotfruktsgratänger och rårörda blåbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben