Kaffe- och hasselnötskaka

Serverar: 1 portioner

Baka kakan och låt den kallna ordentligt innan den delas och fylls med smörkräm.

Ingredienser

  • Kaka
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 2 dl farin
  • 3 ägg
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 75 g hackade hasselnötter
  • Smörkräm
  • 4 msk rumsvarmt smör
  • 6 msk siktat florsocker
  • 3 msk starkt bryggkaffe
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk starkt bryggkaffe
  • Garnering
  • Kaffebönor i choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en bakform, ca 11x30 cm, med raka kanter.
    2. Vispa ihop smör och socker med elvisp. Vispa äggen tillsammans med kaffepulvret tills kaffet löst sig. Blanda äggvispet med smörblandningen, litet i taget, med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned blandningen i smeten. Vänd försiktigt ned nötterna.
    3. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda kakan på näst nedersta falsen 30-35 minuter eller tills kakan fjädrar lätt när man trycker på den. Prova med sticka. Låt kakan svalna 5 minuter, stjälp sedan upp den och låt kallna på galler. Dela kakan i två bottnar med en vass kniv.
    4. Smörkräm: Rör smöret mjukt. Tillsätt florsocker och kaffe, litet i taget. Rör till en jämn smörkräm och ställ den kallt några minuter. Bred sedan ut fyllningen i ett jämnt lager på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå.
    5. Glasyr: Rör ihop florsocker och starkt kaffe till en jämn glasyr. Täck kakan med glasyren och garnera med chokladkaffebönor.
    6. Ställ tårtan kallt till servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben