Kaffe- och whiskytårta

Serverar: 12 portioner

Det här är en tårta som tilltalar vuxna mer än barn. Choklad, kaffe och whisky passar mycket bra ihop och gör detta till en fantastiskt god tårta.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad i bitar
  • 3/4 dl starkt kaffe
  • ½ dl whisky
  • 3 ägg
  • Salt
  • 1 dl strösocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 50 g mald mandel
  • 1 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 100 g mörk choklad av hög kvalitet
  • ½ dl whisky
  • 100 g rumstempererat smör
  • Garnering
  • Sockerdekorationer
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakpapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanten.
    2. Lägg chokladen i en skål och tillsätt kaffe och whisky. Smält samman ingredienserna över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur.
    3. Separera äggen. Vispa vitorna med en nypa salt till ett fast skum. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggulorna under omrörning. Blanda mandeln och mjölet och rör ner det i sockersmeten.
    4. Tillsätt chokladblandningen i smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt den svalna.
    5. Gör glasyren. Smält samman choklad och whisky över ett vattenbad. Ta bort skålen och vispa ner smöret. Ställ skålen i kallt vatten och rör tills glasyren har bredbar konsistens. Bred glasyren över tårtan.
    6. Garnera tårtan med sockerdekorationer. Servera gärna tårtan tillsammans med en klick lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Frykh 2 november 2011

    Hej. Vad använder du för Whisky i denna tårta? Skall det vara en rökig eller snäll whisky?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben