Det här är en riktig toppentårta, Den är saftig, håller länge och innehåller ingen gluten eftersom den bakas med bovete. Den kommer ursprungligen från Südtirol och heter Buchwezentorte.
Ingredienser
2,8 dl strösocker
250 g smör
6 st ägg
1 dl boveteflingor
3,5 dl bovetemöl, malet
250 g mandel, mald med skal
2 tsk vaniljsocker
2 tsk smör, till formen
1 msk ströbröd, till formen
1,5 dl lingonsylt
1 dl florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°.
Rör i 4/5 dl av socket och smöret pösigt. Skilj på ägggulor och vitor. Tillsätt äggulorna en i sänder. Blanda i boveteflingor, -mjöl, mandel och vaniljsocker.
Vispa äggvitorna till halvfast skum och tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en form, 26 cm i diameter och grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna.
Dela kakan på mitten och fyll med lingonsylt. Pudra rikligt med florsocker på toppen.