Kaktårta med lingonfyllning

Serverar: 12 portioner

Det här är en riktig toppentårta, Den är saftig, håller länge och innehåller ingen gluten eftersom den bakas med bovete. Den kommer ursprungligen från Südtirol och heter Buchwezentorte.

Ingredienser

  • 2,8 dl strösocker
  • 250 g smör
  • 6 st ägg
  • 1 dl boveteflingor
  • 3,5 dl bovetemöl, malet
  • 250 g mandel, mald med skal
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk smör, till formen
  • 1 msk ströbröd, till formen
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 1 dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Rör i 4/5 dl av socket och smöret pösigt. Skilj på ägggulor och vitor. Tillsätt äggulorna en i sänder. Blanda i boveteflingor, -mjöl, mandel och vaniljsocker.
    3. Vispa äggvitorna till halvfast skum och tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
    4. Smöra och bröa en form, 26 cm i diameter och grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna.
    5. Dela kakan på mitten och fyll med lingonsylt. Pudra rikligt med florsocker på toppen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben