Stubbe med lingon och knäckfyllning

Serverar: 10 portioner

Fyll en rulltårta med lingongrädde och kolasås och dekorera den som en trästubbe med chokladglasyr.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 1½ dl potatismjöl
  • 1 msk pepparkakskryddor
  • 1½ tsk bakpulver
  • Fyllning 1
  • 1½ dl vispgrädde
  • 0.75 dl socker
  • 0.75 dl ljus sirap
  • Fyllning 2
  • 2 burkar Philadelphiaost, 400 g
  • ½ dl florsocker
  • 1 dl frysta lingon
  • Chokladglasyr
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Koka upp grädden till glasyren. Lägg i chokladen och rör den slät. Ställ kallt över natten.
    2. Dag 2: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 30x40 cm.
    3. Vispa ägg och socker mycket luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggvispet. Blanda väl, men försiktigt ihop till en slät smet.
    4. Häll smeten i formen och grädda ca 5 minuter. Passa noga! Stjälp upp direkt på en bricka och dra bort papperet. Täck med en lätt fuktad kökshandduk.
    5. Koka upp ingredienserna till fyllning 1 i en kastrull. Låt koka tills det går att rulla en kula när man droppar lite smet i ett glas med kallt vatten. Bred ut smeten i ett jämnt lager på kakbotten. Låt kallna helt.
    6. Vispa ihop fyllning 2 med elvisp. Bred lingonfyllning i ett jämnt lager på den svala kakan. Rulla ihop till en jämn tät rulle från långsida till långsida. Vira in tätt i bakplåtspapper och låt vila en stund.
    7. Vispa upp chokladglasyren så att den blir luftig. Skär några bitar från rulltårtan och sätt fast dem som "grenar" på "stubben" Bred glasyr över hela kakan och fäst "grenarna" med glasyren. Doppa en liten gaffel i hett vatten och dra igenom glasyren för ett räfflat mönster.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben