Lingonpaj à la Josephine

Serverar: 8-10 portioner

Det här receptet är en riktig kaloribomb. Vad du än gör, försök inte minska på fett eller sockermängd i själva pajen, det blir inte hälften så gott då.

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 dl rårörd lingonsylt
  • 100 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 3/4 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º och 180º.
    2. Blanda mjöl och socker i en bunke. Hacka ned smöret och finfördela till en grynig massa. Tillsätt äggulorna och till sist vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt gärna degen vila i kyl en halvtimme, men det är inte nödvändigt.
    3. Kavla ut degen och klä en form med avtagbar kant. Täck kantdegen med aluminiumfolie och ställ kallt en halvtimme. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
    4. Sänk ugnstemperaturen till 180º. Bred ut de rårörda lingonen i den förgräddade pajbottnen. Smält smöret i en kastrull och rör i havregryn och socker. Låt stå och svälla ett par minuter. Bred massan över lingonfyllningen och grädda i 25-30 minuter. Serveras ljummen med vaniljsås.
    5. Tips: Ersätt 1 dl mjöl med gramhamsmjöl, det ger en härligt nötig ton i pajen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben