Det här receptet är en riktig kaloribomb. Vad du än gör, försök inte minska på fett eller sockermängd i själva pajen, det blir inte hälften så gott då.
Ingredienser
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
2 äggulor
2 msk vatten
Fyllning
3 dl rårörd lingonsylt
100 g smör
3 dl havregryn
1 3/4 dl strösocker
Instruktioner
- Ugn 200º och 180º.
- Blanda mjöl och socker i en bunke. Hacka ned smöret och finfördela till en grynig massa. Tillsätt äggulorna och till sist vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt gärna degen vila i kyl en halvtimme, men det är inte nödvändigt.
- Kavla ut degen och klä en form med avtagbar kant. Täck kantdegen med aluminiumfolie och ställ kallt en halvtimme. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Sänk ugnstemperaturen till 180º. Bred ut de rårörda lingonen i den förgräddade pajbottnen. Smält smöret i en kastrull och rör i havregryn och socker. Låt stå och svälla ett par minuter.
Bred massan över lingonfyllningen och grädda i 25-30 minuter. Serveras ljummen med vaniljsås.
- Tips:
Ersätt 1 dl mjöl med gramhamsmjöl, det ger en härligt nötig ton i pajen.
Liknande recept
Kommentarer (0)