Kalastårta med blåbär

En stor tårta som räcker till många. Blåbär i tårtbottnarna ger dem en häftig blå färg.

Ingredienser

  • 100 g blåbär
  • 6 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 250 g blåbär
  • 250 g hallon
  • 1 dl socker
  • 1 liter vispgrädde
  • 250 g kesella vanilj
  • Eventuellt färska bär till dekor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna, ca 28x40 cm med bakplåtspapper.
    2. Mixa blåbären till bottnen fint med mixerstav eller matberedare. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna, sikta och vispa ner dem i äggsmeten. Vänd till sist ner blåbärsmoset och häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Vänd ut kakan på en bakplåtspapper och låt kakan svalna helt.
    3. Dela tårtbottnen på mitten och dela sedan de två halvorna i två tunna bottnar vardera. Mosa bären grovt och blanda hälften av sockret med blåbären och resten med hallonen. Vispa grädden fast men inte alltför hård.
    4. Lägg en av tårtbottnarna på ett stort fat och bred på blåbärsmoset. Lägg på nästa botten och bred den med kesellan i ett jämnt lager. Lägg på nästa botten och bred ut hallonmoset och ungefär en fjärdedel av vispgrädden. Lägg på den sista bottnen och jämna till toppen och sidorna av tårtan med ett tunt lager vispad grädde. Fördela de färska bären över tårtan och dekorera med resten av den vispade grädde i ett spritsat mönster.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben