Bryn kalkonfilén i en stekpanna med 1/3 av smöret. Krydda den med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form och sätt in den i ugnen. Stek tills innertemperaturen är 70 grader.
Skölj och ansa fänkålen. Dela dem i klyftor på längden.
Koka upp vatten och salt. Förväll fänkålen ca 10 minuter.
Ta upp fänkålen och låt vattnet rinna av. (spara vattnet till såsen ) Lägg fänkålen i en ugnssäker form.
Smält resten av smöret i en kastrull. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt det sparade vattnet, matlagningsgrädde och buljongtärning. Koka såsen under omrörning 3-5 minuter. Tillsätt osten och låt den smälta ner. Rör ner paprikapulver och smaka av med salt och peppar.
Öka temperaturen på ugnen till 225 grader.
Häll såsen över fänkålen och sätt in formen mitt i ugnen.
Gratinera ca 15 minuter eller tills gratängen fått lite färg.
Skär upp kalkonen i skivor och servera med ev kokt potatis och fänkålsgratäng.