Kalkonpaj med aprikoser

Serverar: 6-8 portioner

Läcker och god paj med kryddor som ger smak av julen.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 300 g kalkonfilé
  • 3 dl strimlad purjolök
  • Smör till stekning
  • 3 dl riven lagrad ost
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 krm malda nejlikor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 125 g mjuka torkade aprikoser
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop siktat mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.
    2. Tryck ut 2/3 av degen i en form med löstagbar kant 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila i kylen ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
    4. Skär kalkonfilén i små tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs kalkon och purjolök i en stekpanna med smör. Fördela kalkonfräs och riven ost i pajskalet.
    5. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor och häll i pajskalet. Kavla ut resten av degen på mjölat bord. Sporra ut remsor och lägg dem i ett rutmönster över pajen. Lägg en aprikos i varje ruta. Pensla degremsorna med uppvispat ägg.
    6. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben