Kalljästa Limpor

Serverar: 2 portioner

Lättbakade limpor

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 50 g jäst
  • 4 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 4 msk olivolja eller matolja
  • 8 dl dinkelmjöl fullkorn
  • ca 11 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Häll kallt vatten och yoghurt över jästan som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, farinsocker och olja. Blanda ner dinkelmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. Klicka upp degen i två smorda avlånga bakformar som var och en rymmer minst 1½ liter. Släta till degytan med vatten sköljda händer.
    2. Lägg in formarna i större plastpåsar som fylls med så mycket luft att inte plasten lägger sej över degen. Ställ kylskåpskallt att jäsa över natten, 10-12 timmar.
    3. Ta fram brödet ur påsarna och låt den få lite tid i rumstemperatur medans ugnen blir varm, 250 grader.
    4. Strö över dinkelmjöl över bröden, snitta med en vass kniv. Ställ in i den nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 30-35 minuter.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben