Norska limpor

Serverar: 3 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

I ICA-förlagets "Det godaste jag vet" (1973) har jag funnit ett enkelt och smakfullt limprecept som vi i vår familj uppskattar.

Ingredienser

  • ½ liter vatten
  • ½ liter mjölk
  • 1 tsk salt
  • 50 gram jäst
  • Ca 4 dl grahamsmjöl
  • Ca 4½ dl rågmjöl
  • Ca 2½ liter vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet och mjölken till fingervärme, ca 37 grader, och häll i spadet i degbunken. Rör ut jästen i lite av degspadet.
    2. Tillsätt saltet och blanda i grahams- och rågmjölet. Tillsätt drygt hälften av vetemjölet och arbeta degen kraftigt.
    3. Låt degen jäsa till knappt dubbel storlek i bunken (ca 30 minuter).
    4. Arbeta resten av mjölet och ta därefter upp degen på bakbordet . Knåda den tills den är smidig. Forma den till 3 jämnstora avlånga limpor. Lägg dem i smord långpanna. Pensla lite smält smör mellan limporna så går det lättare att bryta isär dessa efter gräddningen.
    5. Låt limporna jäsa till knappt dubbel storlek (ca 30 minuter).
    6. Sätt dem sedan in i KALL UGN. Ställ termostaten på 180 grader och låt limporna stå inne ca 50 minuter. Låt limporna svalna inlindade i bakdukar.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    2
    4

    Kommentarer (1)

    matobak 12 juni 2008

    Det här receptet är ett bra basrecept. Det kan varieras med att byta ut vissa ingredienser så som endast baka med vatten eller bara med mjölk. Önskas brödkryddor eller något annat som smaktillsats (sirap och linfrön brukar jag blanda i). Med andra ord; "man tager vad man haver", som Kajsa Warg sa en gång i tiden.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben