Borglunds limpor

Serverar: 2 portioner

Tid: 4 timmar

Mustiga goda limpor med havrefiber. Den långa jästiden ger brödet extra god smak. Arbetsinsatsen är minimum

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter kallt vatten
  • 1-1 1/2 msk grovt salt eller 1 msk fint salt
  • 1 dl havrekli
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 2,2 - 2,3 liter vetemjöl
  • Instruktioner

    Smula ner jästen i en degbunke. häll på lite av vattnet. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av vattnet, saltet. Grovt salt bör först stötas i en mortel, havrekliet och grynen. Arbeta i det mesta av mjölet med maskin eller för hand med en stadig träslev tills degen släpper degbunkens kanter. Strö ett tunnt lager mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Jäs ca 2 timmar i rumstemperatur. Arbeta ihop degen i bunken. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet. Dela degen mitt itu. Forma två lätt ovala limpor. Mjöla dem lätt på ytan. Lägg dem tväröver på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Täck med bakdukar. Jäs limporn ca 1 timme. Gör några snitt i limporn med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 275 grader ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader, grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt bröden kallna på bakgaller utan bakduk så bibehålls den knapriga goda brödskorpan.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1
    5
    1 h 30 min
    2
    4

    Kommentarer (1)

    essim 3 februari 2009

    Jättegott bröd. Lättbakat. Blir två stora limpor. Det ska jag baka fler gånger.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben